Bayburt Belediyesi

Uluslararası Sempozyum Başladı

Geri

Uluslararası Sempozyum Başladı

28 Mayıs 2014

Bayburt Üniversitesinin ev sahipliğinde organize edilen “Tarihi ve Kültürü İle 19. Yüzyıldan Günümüze Bayburt Uluslararası Sempozyumu” başladı.

28 - 30 Mayıs 2014 tarihleri arasında devam edecek ve Bayburt’ta ilk defa gerçekleşen uluslar arası sempozyumun katılım listesinde öğretim üyesi, araştırma görevlisi, okutman dâhil 64 kişi bulunuyor. İl dışından da birçok akademisyenin katıldığı “Tarihi Ve Kültürü ile 19. Yüzyıldan Günümüze Bayburt Uluslararası Sempozyumu”nda Bayburt’un 19. Yüzyılı bütün boyutlarıyla anlatılıyor.

Açılış konuşmalarıyla başlayan ilk oturuma Valimiz Mükerrem Ünlüer, Milletvekilimiz Bünyamin Özbek, Belediye Başkanımız Mete Memiş, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun,  Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, akademisyenler ve davetliler de katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Belediye Başkanımız Mete Memiş, Soma’da yaşanan felakette hayatını kaybeden maden işçilerine rahmet, yaralı olarak kurtulan vatandaşlarımıza acil şifalar diledi.

“Anadolu’nun Dört Kadim Şehrinden Biri de Bayburt’tur”

Tarihte Anadolu’nun dört kadim şehri olduğunu ve bu dört şehir içerisinde Bayburt’un da yer aldığını kaydeden Belediye Başkanımız Memiş konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Kısa bir süre önce 77 milyon eksi birkaç. Hepimizi üzen Soma’da elim felakette hayatlarını kaybeden 301 tane şehidimize Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum.  Kederli ailelerine baş sağlığı diliyorum. Aynı kazada yaralı olarak kurtulan kardeşlerimize, ailelerine sabırlar, acil şifalar diliyorum.

Değerli misafirler geldiğiniz şehir Türkiye’mizin nüfusu en az olan şehri olabilir. Yüzölçümü en küçük olan şehri olabilir ancak bugün Dede Korkut diyarında çok önemli bir kültür faaliyetinin açılışı yapıyoruz.  Sevgi ve huzur dolu tarih ve kültür şehir Bayburt’umuz asılar boyu Anadolu’nun kültür çınarının önemli bir dalı olmuş, önemli şahsiyetleri yetiştirmiş, büyük kahramanları yetiştirmiş, büyük gönül erlerini yetiştirmiş, kültür mirasımıza önemli katkılar sunmuş bir şehirdir.

Zihni’nin ifadesiyle bağı bahçesi olmamış, gülü, sümbülü olmamış olabilir; ama bülbülleri hep var olmuş bir şehirdir. Şehrimizi keyfiyeti ile değerlendirirsek daha doğru olacağı kanaatini taşıyorum. Kemiyetle, sayıca değerlendirirsek Bayburt’umuza haksızlık yaparız gibi geliyor.  Unutulmamalıdır ki Bayburt Anadolu’nun kadim şehirlerinden biridir. Anadolu’nun dört kadim şehri Ahlat, Harput, Kerkük ve Bayburt şehridir.

19. yy’dan günümüze kadar Bayburt’umuzun tarihini çeşitli yönleriyle tanıtmayı amaçlayan bu kültür programının hazırlanışında emeği geçen başta sayın milletvekilimiz Bünyami Özbek’e, Atatürk Bayburt valimiz Sayın Mükerrem Ünlüer’e, Araştırma Merkezi Başkanı Sayın Mehmet Ali Beyhan’a üniversitemizin değerli rektörü Selçuk Coşkun’a ve katılımlarından dolayı herkese teşekkür ediyorum. Şehrimiz adına çok önemsediğimiz bu organizasyonda bilgilerini ve birikimlerini bizlerle paylaşmak için gelen çok kıymetli bilim adamlarına teşekkür ediyorum, şükranlarımı arz ediyorum. Hepinizi en içten en kalbi duygularımla selamlıyorum."

Bayburt Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve Bayburt Valiliği, Bayburt Belediye Başkanlığı ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı işbirliğince hazırlanan sempozyum, çok sayıda yerli ve yabancı akademisyen ve uzman araştırmacının katılımıyla 3 gün boyunca sürecek.