Kurtuluş Günü Etkinliklerinde “Tarihimizde Ermeni Meselesi” Anlatıldı
Bayburt’un Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 99. Yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Tarihimizde Ermeni Meselesi isimli konferans düzenlendi. Konuşmacı olarak Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur’un yer aldığı konferans Şair Zihni Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Bayburt Valisi İsmail Ustaoğlu, Belediye Başkanı Mete Memiş, Emniyet Müdürü Sezayi Er, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Ak Parti Bayburt İl Başkanı Hakan Kobal, İl Genel Meclisi Başkanı Yusuf Elçi, Bayburt Kültür ve Yardım Derneği Faruk Kılıçaslan, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kurum müdürleri, vatandaşlar ve öğrencilerin katıldığı program oldukça yoğun ilgi gördü.
Ermeni meselesinin tarihteki yeri ve günümüze yansımalarının anlatıldığı konferans öncesi kürsüye çıkan Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş şunları ifade etti:
Şehirlerin Hafızaları Vardır
‘’Şunu unutmayalım ki insanların hafızaları olduğu gibi şehirlerinde hafızaları vardır. Bayburt’umuzun hafızasına baktığımız zaman Allah’a sonsuz şükürler olsun ki bu aziz şehrin hafızasında hep iyilikler vardır, hep kahramanlıklar vardır, hep güzellikler vardır. Bu şehrin hafızasında muhafaza-ı din için müdafa-ı yurt için canlarını seve seve veren kahramanlar vardır. Bize bu toprakları vatan olarak bırakan kahraman ecdadımıza aziz şehitlerimize minnet duyuyoruz. İnşallah onlara layık bir nesil olarak bize emanet edilen bu aziz şehri bu güzel vatanın aziz beldesini inşallah bizlerde gelecek nesillere daha iyi ve daha güzel bir şekilde aktarmak isteriz.”
Güçlü Bir Türkiye İçin Çok Çalışmalıyız
“Bu ülkeyi geleceğe daha güçlü bir şekilde taşımak için, geleceğin dünyasında güçlü bir Türkiye’yi oluşturmak için çok çalışmalıyız. Bunu yapmamız ancak günümüzü bilip modern bilgiyle mücehhez olarak ama geçmişimizi ve tarihimizi unutmayarak mümkündür. Şer güçler, karanlık odaklar, emperyal güçler bu ülkeyi almak için çeşitli şekillerde saldırmışlarıdır. Allah’a çok şükürler olsun ki 21 Şubatr 1918’de Bayburt büyük Türk Milleti’nin bir parçası olarak, dünyaya haykırmıştır ki ‘’Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşadım / Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım / Kükremiş sel gibiyim bendimi çiğner aşarım / Yırtarım dağları enginlere sığmam taşarım.”
Ülkemize Saldırılar Devam Etti
“Merhum Mehmet Akif’in bu sözlerinde anlamını bulan bir mücadeleyi kahramanca bir direniş göstererek yüce Allah’ın lütfuyla kahraman ordumuzun ve Bayburtluların verdiği büyük bir mücadeleyle Bayburt’umuz ermeni işgalinden kurtarıldı. Bu saldırılar hep devam etmiştir. Bunları unutmayalım ki, bunlar bu teşebbüslere bir daha kalkışmasınlar. Yine bu büyük Türkiye’nin güçlü olmasından, hür ve müreffeh yaşamasından rahatsız olan şer odakları Amerika’da beslenen kardinalden emir alarak bu ülkeyi bir daha bir daha zulme uğratmaya çalışmışlardır.”
Bu Memleketi Böldürmeyiz
“Allah’a şükürler olsun ki başta Cumhurbaşkanımız, Başkomutanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’nın kararlılığıyla, dik duruşuyla, Yiğit Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın kahramanca meydan okumasıyla ve yine Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin milletimizin yanında olduğunu ifade eden cümleleriyle ve Büyük Türk Milleti olarak bütün Anadolu’da bu şer odaklara gereken cevabı en kısa sürede verdik. Bayburt olarak bizde yaşlısıyla, genciyle hep bir ağızdan haykırdık ki, Mademki biz Bayburtluyuz, bu paçavradan adamlara, bu çapulcu sürülerine bu memleketi böldürmezük.”
Protokol konuşmalarından sonra 100. Yılında Kop Savunması konulu sinevizyon gösterimi yapıldı. Daha sonra konferansa geçildi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur, Ermeni meselesinin Dünyaya anlatamadığı gibi Türkiye’ye de de anlatılamadığı ve Ermeni meselesinin ciddi boyutunun bu olduğu tespitinde bulundu.
Osmanlı Devleti’nin yıkılma sürecinde çeşitli sorunlar yaşadığını ve bunun sonucu olarak Osmanlı’ya bağlı milletlerin bağımsızlıklarını ilan ettiklerini ifade eden Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur, “Avrupa’da çıkan milliyetçilik hareketleri var. Osmanlı bünyesinde bulunan Hıristiyanlar Sırplardan başlayarak ağır ağır bu gemiyi terk etmeye başlıyorlar. Ermenilerin bu akımlardan etkilenmeme gibi bir ihtimal yok. Ama burada bir Ermenistan yok. Yani Osmanlı coğrafyası içerisinde Ermenilerin müstakil olarak yaşadıkları bir Ermenistan yok” dedi.
Prof. Dr. Atnur, “Osmanlı İmparatorluğu’nun değişik bölgelerine dağılmış durumdalar. 1914’te güncellenen nüfus istatistiklerine göre en yoğun yaşadıkların il Bitlis. Bitlis içerisinde yüzde 33,2 nüfusa sahipler. Diğer şehirlerde farklı oranlarda nüfusa sahipler. Kimisinde yüzde 3, kimisinde yüzde 5 civarındalar. Dolayısıyla çoğunlukta oldukları bir bölge yok. Sadece iki kasabada nüfus çoğunlukları var. Bunun dışında her yerde azınlık durumundalar. Devlet nasıl kurabilirler?” ifadeleriyle Ermeni devleti söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.
Bulgaristan’ın bağımsızlık sürecinde yaşanan gelişmelerin Ermenileri heyecanlandırdığını belirterek sözlerine devam eden Prof. Dr. Atnur, “Bulgaristan, Rusya ve İngiltere’nin destekleriyle bağımsız oldu. 1877-1878 Osmanlı Rus Harbi’nde Bulgaristan’ın çoğunluğunu teşkil eden Türkler ya öldürüldü, katledildi ya da Anadolu’ya sürüldüler. Çoğunluk durumunda olan Türkler ayrıldıktan sonra bir Bulgaristan devleti kuruldu. Önce muhtariyet arkasından krallık oldu. Benzer bir durumu Ermeniler yapmak istedi.” diye konuştu.
Etkinliklere Katılanlara Plaket Verildi
Profesör Atnur konferans sonrası dinleyicilerin sorularını cevaplandırdı. Program Bayburt Valisi İsmail Ustaoğlu, Belediye Başkanı Mete Memiş ve Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun’nun Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur ile kurtuluş etkinlikleri kapsamında düzenlenen Ulusal Ölçekli Karma Resim Sergisi’ne katılan sanatçılara plaket ve katılım belgesi vermesiyle sona erdi.