Bayburt Belediyesi

Kamuoyu Duyurusu

Geri

Kamuoyu Duyurusu

13 Ocak 2020

Saygıdeğer Hemşehrilerimiz;

Bilindiği gibi Bayburt’umuz 16 Temmuz 1916-21 Şubat 1918 tarihleri arasında Rus işgali ve Ermeni mezalimine uğramıştır. İşte bu dönemde birçok insanımız Ruslar ve Ermeniler tarafından şehit edilmiştir. Bu dönemde yaşanan bir olayla ilgili Kazakistan’da yaşayan bir tarihçinin bize gönderdiği metin EK’te sunulmuştur.

Bir cami imamı ve eşi Ruslar tarafından öldürülmüş, çocukları Rusya’ya esir olarak gönderilmiş, yaptığımız resmi araştırmalarda yeterli bilgiye ulaşılamamıştır. Sizler tarafından, çevrenizdeki büyüklerden duyduğunuz konu ile ilgili bilgi varsa belgeleri Belediye Başkanlığımızın info@bayburt.bel.tr ve bbelediye@gmail.com mail adresleri üzerinden ya da Belediyemiz Özel Kalem Müdürlüğü’ne başvurarak ulaştırmanız konusunda yardımlarınızı bekliyoruz.

Gönderilen yazı metni şöyle:
“Sayın Belediye Başkanım! Ben tarihçiyim Kazakistan’dan yazıyorum sizlere. Rusya’da tarihi arşivden eski belgeler bulundu. 1916 tarihinde malumdur ki, savaşta Ruslar Bayburt’u istila etmişler. O zaman Bayburt’ta cami imamı büyüklerden Mustafa oğlu Kuşağa (veya Köseağa, Kocaağa Rusça belgede yanlış yazılmış olabilir) ve eşi Ruslar tarafından öldürülmüş. İki kızı ve bir oğlu varmış. Küçük yaşta bunlar esir olarak Rusya’ya götürülmüşler. Çocukların adı ve Rusya’daki yerleri belli. Şimdi size sorum şudur: Bu imam Mustafa oğlu Kuşağa’yı (Köseağa’yı) bilen var mıdır? Lütfen bir yanıt beklerim sizden. Saygılarımla.” Nurcan Sadırbekoğlu / Tarihçi, Jenealoji Uzmanı, Arşivden Arama İşleri