Bayburt Belediyesi

BAYBURT’TA 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ ETKİNLİKLERİ DÜZENLENDİ

Geri

BAYBURT’TA 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ ETKİNLİKLERİ DÜZENLENDİ

15 Temmuz 2024
Türkiye, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'da kalkıştığı hain darbe teşebbüsünün 8. yıldönümünde tek yürek olurken Bayburt’ta da günün anısına birçok etkinlik düzenlendi.
 
Kahramanlarımızın canlarını feda ederek aydınlığa çıkardığı o gece hafızalardaki tazeliğini korurken, şehrimizde düzenlenen etkinliklerle, şehitlerimiz ve gazilerimizin kahramanlıkları hatırlanarak demokrasi zaferi kutlandı.
Etkinlikler kapsamında düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi Yürüyüşü’nde, protokol üyeleri ve yüzlerce vatandaşımız ellerinde bayraklarla temsili Bamsı Beyrek ve Dede Korkut karakterleri ile mehteran eşliğinde Taş Köprü’den başlayıp Saray Bahçesi’ne kadar yürüdü. Büyük bir coşkuyla gerçekleşen yürüyüşe Atlı Spor Kulübü sporcuları da atlarıyla eşlik etti.
 
Yürüyüşün ardından tören alanına geçildi. Saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı’nın okunması, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve İl Müftüsü Bayram Danacı tarafından dua yaptırılmasıyla başlayan törenler mehteran takımı konseri ile devam etti. Konserin ardından 15 Temmuz konulu sinevizyon gösterimi yapıldı.
 
Daha sonra protokol konuşmalarına geçildi. Burada konuşan Belediye Başkanımız Sayın Mete Memiş “Bu anlamlı günde 251 kahraman vatandaşımızı bir gecede kaybetmenin üzüntüsünü yaşarken diğer taraftan da dünyada eşine az rastlanır bir direnişe şahitlik etmenin gururunu ve onurunu yaşamaktayız. Hain FETÖ’nün ölüm kusan silahları karşısında milletimiz İstiklal Marşı’mızın şairinin ifadesini bulan sözleri ile “Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli” diyerek canlarını, belki canlarından çok sevdikleri evlatlarını bu vatana kurban ederek vatanına uzanan hain ellere fırsat vermemiştir. Fetullahçı Terör Örgütü tarafından yapılan hain darbe girişimi karşısında halkımız Sayın Cumhurbaşkanımızın, Baş Kumandanımızın, Recep Tayyip Erdoğan’ın sesine kulak vererek büyük Türk Milleti olarak sokaklara, meydanlara inerek, hava alanlarını doldurarak namluların, tankların, helikopterlerin, uçakların karşısına gövdelerini siper ederek bu alçakça, hunharca yapılmak istenen hain darbe girişimini, bu saldırıyı dün olduğu gibi 15 Temmuz’da da müdafa-i yurt, muhafaza-i din ve devlet için, bu toprakların vatan olması uğrunda canlarını seve seve feda etmişler. Ve bütün dünyaya Çanakkale’de olduğu gibi, milli kurtuluş savaşında olduğu gibi Türk Milleti’ni esir edemeyeceklerini bir daha ifade etmiş, yüzlerine bir tokat gibi çarpmıştır.” diye konuştu.
 
O gece Türk Milleti’nin canı pahasına tüm değerlerine sahip çıktığını vurgulayan Başkanımız Memiş “Aziz milletimiz, Cumhurbaşkanımız, Başkomutanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde her kesimiyle, bir ve bütün olarak bu ihanetin karşısında durmuş bir kez daha canı pahasına inancına, ülkesinde demokrasisine, geleceğine egemenliğine sahip çıkmıştır. Aziz Türkiye’miz böyle sinsi ve kapsamlı bir darbe ve işgal girişimi karşısında yolundan şaşmamış, milli hedeflerinden uzaklaşmamış, irtifa kaybetmemiş, kendi kararlarını veren ve uygulayan, güçlü ve bağımsız bir ülke olarak yoluna devam etmiş, ellerini ovuşturanların, bu milletin bölüneceğine inananların heveslerini kursaklarında bırakmıştır.” dedi.
 
15 Temmuz’un aynı zamanda ders alınması gereken yönlerinin olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanımız Memiş “15 Temmuz bu manada bir tarafıyla bir kahramanlık günüdür, bir tarafıyla bir hüzün günüdür, bir tarafıyla da ders alınması gereken, Fetullahçı Terör Örgütü ve türevlerine fırsat vermemek adına yeniden düşünülmesi gereken bir gündür. Geleceğimizin teminatı olan sevgili gençler, şunu bilelim ki bu menfur ve alçak saldırıların bir daha yaşanmaması için uyanık olmamız lazım. Aklımızı başkalarına kiraya vermememiz gerekir. Türk’e, İslam’a, bayrağa ve vatana düşman olanları iyi tanımalıyız. Hainlerin, şeytanların, şeytanın emrinde olanların bizi kandırmalarının en büyük yolu bizlere benzemeleridir. Bizim gibi giyinmeleri, bizim gibi davranmalarıdır. Buna hazırlıklı olalım ve unutmayalım. Basit adamlara, çapsız insanlara fırsat vermemek adına, onları büyütmemek adına, onların bu ülkede söz sahibi olmadıklarını ifade etmek adına, onları yok etmek adına şunu hayatımıza uygulayalım. Allah’ın bizden istediklerini, Allah’ın Fatiha suresinde buyurduklarını hayatımıza nakşedelim. Dile getirelim ki Allah’tan başka ilah yok, O’ndan başka sığınacak kimse yok, O’ndan başka yardım isteyeceğimiz kimse yok. Din gününün sahibi de O’dur. Hayatın sahibi de O’dur. Buna inanır, bunu düşünür, bunu hayatımıza nakşedersek FETÖ ve türevleri bu ülke de cirit atamayacaktır ve yok olacaktır.” ifadelerini kullandı.
 
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Beştepe’de gerçekleştirilen 15 Temmuz etkinliklerinde yaptığı konuşma canlı yayınla izlendi. Daha sonra Eylem Maaruf Söylemez isimli öğrenci tarafından “Bu Vatan Kimin ?” isimli şiir ile Samet Erdaş tarafından “Otuz Kuş” isimli şiirin seslendirilmesinin ardından temsili Dede Korkut karakteri Kurban Çil tarafından Dede Korkut duası okundu. Dede Korkut duasının akabinde etkinlikler kapsamında gerçekleştirilen “15 Temmuz Şehitleri Sancak Koşusu” sonrası Bayburt Valisi Mustafa Eldivan’a sancak takdimi yapıldı.
 
Bayburt Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi ve öğrencilerinden oluşan koro tarafından kahramanlık türküleri seslendirilirken Bayburt Müftülüğü ilahi grubunun sahne almasından sonra saatler 00.13’ü gösterdiğinde ülke çapında eş zamanlı olarak minarelerden sala sesleri yükseldi. Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri Demokrasi Nöbeti’nin tutulması ile sona erdi.
 
Gecede ayrıca Belediyemizce protokol üyeleri ve vatandaşlarımıza sıcak kavut çorbası ikram edildi.
 
Programa Bayburt Valisi Sayın Mustafa Eldivan, Belediye Başkanımız Sayın Mete Memiş, Garnizon Komutanı Topçu Albay Gürol Akkaya, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen, İl Emniyet Müdürü Nihat Uzun, İl Jandarma Komutanı Albay Dr. Talha Övet, İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Şahin, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.