Bayburt Belediyesi

Bayburt’ta 120 Bin Fidan Toprakla Buluştu

Geri

Bayburt’ta 120 Bin Fidan Toprakla Buluştu

10 Kasım 2019

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen Milli Ağaçlandırma Günü dolayısıyla ‘Bugün Fidan Yarın Nefes’ etkinliği kapsamında ülke çapında 11 milyon fidan toprakla buluşurken, Bayburt'ta 7 noktada fidan dikim etkinliği gerçekleşti.

Kavacık Köyü'nde düzenlenen törene Bayburt Valisi Sayın Cüneyt Epcim, Bayburt Milletvekili Sayın Fetani Batal, Belediye Başkanımız Sayın Hükmü Pekmezci, İl Emniyet Müdürü Ayhan Bodur, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Halil Murat Bilgiç, siyasi parti ve Stk temsilcileri, kamu kurumlarının amir ve personeli, öğrenciler, asker, polis ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlikte bir konuşma yapan Belediye Başkanımız Sayın Hükmü Pekmezci, ağaçlandırmanın önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Bugün burada yeşile hasret gözlerin bu güzel ülkeye, bu güzel şehre hizmet etme aşkıyla dolu yüreklerin Bayburt’un Ziyarettepe’sinde bir gönül ufkunu en iyi şekilde yerine getirme adına bir gayreti görmekten mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bizim inancımızda Cennet yeşil olarak mütalaa edilir. Yeşil farklı bir üslubun ve farklı bir düşüncenin ifadesidir. Medine-i Münevvere’de Hz. Peygamberimizin Ravza-ı Mutahharası yeşil kubbe manasına gelen Kubbetül Hadra olarak nitelendirilir. Mevlana’nın kabri yeşil kubbelidir. Bu ülkede yıllar boyunca yapılan ağaçlandırma çalışmalarının en büyük başarısını 11 milyon fidanı toprakla buluşturmakla şuanda yakalamıştır. Bunun derin mutluluğunu biz de sizlerle paylaşıyoruz.

1647 yılında Bayburt’u ziyaret eden Evliya Çelebi şehrimizin dağlarındaki ormanlardan bahsederken ormanlardan kesilen ağaçların işaretlenmek kaydıyla Çoruh nehrine bırakıldığını, şehrin merkezinde işaretli sahipleri tarafından tespit edilerek alındığını ifade eder. Demek ki o günkü tarihlerde Bayburt, bugünden faklıydı. Maalesef hemşehrilerimiz ve bizden önce yaşayan kuşaklar Bayburt’a yeteri kadar bu konuda özen göstermemişler. Maalesef yeşili yeteri kadar korumamışlar. Onun için yeni yetişen nesiller Bayburt’un daha yeşil olması konusunda gayretlerini gösterdikleri için biz de büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bayburt Belediyesi olarak her zaman yeşil konusunda büyük hassasiyet gösterip, daha yeşil bir Bayburt özlemini inşallah yerine getirmeye gayret edeceğiz.

Şuanda burada bulunduğumuz alanın ismi Ziyarettepe’dir. Burada Sahabe-i Kiramdan Halil Hazretleri isimli bir zat var. 1916 yılı Rus işgali döneminde geri çekilen birliklerimiz, Ozansu’dan Ziyarettepe’ye kadar bir savunma hattı yapmıştır. Yaralı askerlerimiz bu alanda tedavi edilmiştir. Onun için önemli bir alanın üzerindeyiz. Ağaçlandırma çalışmalarının bir başlangıcını burada yapmanın gururuyla hepinizi en içten duygularla, sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.”

Düzenlenen etkinlikte protokol konuşmalarının ardından 120 bin fidan toprakla buluşturuldu.  Yaklaşık 3 saat süren dikimin ardından katılımcılara çeşitli ikramlarda bulunuldu.  Etkinlikte ayrıca belediyemiz tarafından yöresel bir çorbamız olan Kavut Çorbası ikramı yapıldı.

"11 Milyon Fidan Toprakla Buluşuyor" etkinliği ile ülkemizde ağaç ve orman sevgisini geliştirmek, toplumun bütün kesimlerinde çevre duyarlılığını artırmak ve özellikle son aylarda çıkan orman yangınları neticesinde zarar gören alanların yeniden ağaçlandırılması konusunda vatandaşlarımızdan gelen yoğun talebe karşılık vermek amaçlanıyor. Ağaçlandırma etkinliği ile bir yandan toplumun bütün kesimlerinin toprakla buluşması hedeflenirken diğer yandan da son yıllarda ülke genelinde yürütülen ağaçlandırma çalışmalarının dünyaya duyurulması ve dikkatlerin ülkemizin bu konuda yürüttüğü başarılı çalışmalara çekilmesi hedefleniyor.