Bayburt Belediyesi

Bayburt Üniversitesi 2018-2019 Akademik Yıl Açılışı Gerçekleştirildi

Geri

Bayburt Üniversitesi 2018-2019 Akademik Yıl Açılışı Gerçekleştirildi

2 Ekim 2018

Bayburt Üniversitesi 2018-2019 Akademik Yılı açılışı dolayısıyla Baberti Külliyesi Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda tören düzenlendi.

 

Akademik yıl açılış dersini veren Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal 2018-2019 Akademik Yılı’nın öğretim görevlileri ve öğrenciler başta olmak üzere aileler ve Bayburt Üniversitesi’ne hayırlar getirmesini diledi.

Sunumunda Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın çarpıcı gelişiminden bahseden Başkan Ağbal, teknoloji, eğitim ve insan kaynakları arasındaki ilişkinin ülkeler bazında kalkınma ve gelişime etkilerini anlattı.

Başkan Ağbal küresel rekabette en önemli unsurun insan olduğunu ve günümüzde ülkelerin zenginliğinin sahip olduğu yer altı kaynakları ile değil insan kaynakları ile ölçüldüğü bir duruma gelindiğini söyledi. Dünya çapında eğitim harcamalarının giderek arttığını açıklayan Başkan Ağbal, “2000’li yıllarda bakacak olursanız dünya milli geliri içerisinde toplamda eğitime devletlerin ayırdığı kaynaklar artıyor. Bütün devletler varlarıyla yoklarıyla eğitime daha fazla kaynak ayırıyorlar. Daha fazla eğitim kurumu açıyorlar. Eğitime erişim imkanını artırıyorlar. Aslında bugün Türkiye’nin 2000’li yıllardan sonra uygulamış olduğu eğitime erişilebilirliğin ve eğitimde kalitenin artırılmasının temel noktası dünyadaki bu gelişmedir. Bizim buna çok daha fazla kaynak ayırmamız lazım.” dedi.

Ülkelerin gelişmişlik seviyeleri ile eğitime ayırdıkları kaynak arasında açık bir bağlantı olduğuna işaret eden Başkan Ağbal, istatistiklere göre ekonomik gelişmişlik bakımından ileri olan ülkelerin eğitime daha fazla kaynak ayırdığını söyledi. Ağbal, eğitime erişimin eğitimli insan sayısını doğrudan etkilediğini fakat gelecekte çok fazla eğitimli insana sahip olanların değil global ekonominin ihtiyaçlarına uygun formasyonda insan kaynağı yetiştiren, ekonominin ihtiyaçları ile eğitim planlamasını denkleştiren ülkelerin başarılı olacağının altını çizdi.

Ülkelerarası rekabette Araştırma-Geliştirme (AR-GE)’ye yapılan harcamaların önemli rol oynadığını aktaran Başkan Ağbal, “İstatistiklere göre AR-GE harcamalarında ilk sıralarda yer alan ülkeler teknoloji ve inovasyonda, biyoteknolojide ve yeni teknolojilerin geliştirilmesinde en önemli ülkeler. Türkiye 2000’li yılların başında milli gelirinin sadece 0.5’ini AR-GE harcamalarına ayırıyordu. OECD ortalaması aynı dönemde yüzde 2,1’di. 2015 yılına baktığımızda Türkiye’nin milli gelire oranla yüzde 1’e yakın bir harcaması var. Halen hedeflerimizin gerisindeyiz. AR-GE harcamalarımızı artırma konusunda çok çaba sarf etmemiz lazım. Burada diğer ülkelerin de AR-GE yatırımlarını daha da artırdığını görüyoruz. Bunun için AR-GE’ye daha fazla kaynak ayırmak şu anda ki en stratejik tercihlerimizden birisi olacak. Son 16 yıldır bu anlamda çok önemli mesafeler kat ettik. Özellikle AR-GE altyapısının güçlendirilmesi, laboratuvarların kurulması, öğretim elemanı sayısının artırılması noktasında fakat istatistiklere göre daha çok şey yapmamız gerekiyor.”

Çin, Hindistan, Endonezya ve Kore gibi uzak doğu ülkelerinin AR-GE’ye ayırdıkları kaynakları çok daha fazla artırdıkları bilgisini paylaşan Başkan Ağbal bu girişimlerin teknolojik üretimi batı ekseninden uzak doğuya kaydıracağı şeklinde yorumladı.

Törende konuşan Vali Ali Hamza Pehlivan ise 2018-2019 Akademik Yılı’nın öğretim üyeleri ve öğrencilere hayırlı olmasını temenni etti. Bayburt Üniversitesi’nin bir gurur tablosu olarak büyümeye ve gelişmeye devam ettiğini ifade eden Vali Pehlivan, Bayburt Üniversitesi’nin ilimize kazandırılması konusundaki tensipleri dolayısıyla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a müteşekkir olduklarını bildirdi.

Yeni akademik yılın hayırlara vesile olmasını temennisinde bulunan Belediye Başkanı Mete Memiş de buradan yetişecek gençlerin analitik düşünebilen, eleştirebilen bireyler olmasını, dolayısıyla toplumu yöneten ve toplumu dönüştürebilecek nitelikte bireyler olmasını diliyorum.  Bayburt şehir olarak ta, üniversite olarak ta bu anlamda yeterliliklere haiz bir şehir. Sayın bakanımıza, Bayburt adına, Bayburtlular adına Bayburt Belediye Başkanı olarak çok teşekkür ediyorum. Biz Bayburt Belediye Başkanı olarak çok defa ifade ettik. Biz düşünen, bize akıl veren,  şehrimizi geleceğe hazırlayan siz değerli hocalarımızın emrindeyiz. Şehrimizi güzelleştirdik. Şehrimiz daha yaşanılabilir, daha temiz, daha çok sosyal donatı alanlarına kavuşmuş, eksiklerini bir bir tamamlamış bir Bayburt olarak sizleri kucaklamaktadır. Diye konuştu.

 

Bilgiyi, vatan sevgisi, sanat ruhu ve sosyal sorumluluk bilinci ve güçlü bir inançla muhafaza edip yaşatmanın Bayburt Üniversitesi’nin görevi olduğunu aktaran Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun da, “Üniversitemiz insani ve bilimsel yönü kuvvetli, ülkenin bekası menfaatlerine karşı duyarlı nesiller yetiştirmek amacıyla akademik, teknolojik, sanatsal, sosyal ve sportif altyapı yatırımlarını öncelikli hizmet programına dahil etmiştir. Geçen yıl yedi olan fakülte sayımızı bu yıl sekize yükselttik. Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nu fakülteye dönüştürdük. Altı meslek yüksekokulumuz var. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuzu Organize Sanayi Bölgemiz içerisinde faaliyete geçireceğiz. Beden Eğitim Spor Meslek Yüksekokulu’muzun fakülteye dönüştürülmesi için çalışmalarımız devam ediyor. 10 araştırma merkezimiz var ve çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyorlar. Bu yıl 15 yeni bölüm açarak öğrenci aldık. Bugün itibariyle 12 bin 564 öğrencimiz var. Son üç yılda yüzde 36 büyüme oranı ile bölgemizdeki 16 üniversite arasında birinci sıradayız.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından akademik unvanı yükseltilen öğretim üyelerine beratları takdim edildi. Açılış töreni çeşitli proje ve çalışmalar dolayısıyla ödüllendirilen öğretim görevlilerine belgelerinin verilmesinin ardından sona erdi.

Törene Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, Vali Ali Hamza Pehlivan, Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Belediye Başkanı Mete Memiş, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki, Adalet Komisyonu Başkanı Menderes Akar, Vali Yardımcısı Coşkun Öztürk, Aydıntepe Kaymakamı Mustafa Akın, Demirözü Kaymakamı Ömer Coşkun, İl Emniyet Müdürü Sezayi Er, İL Jandarma Komutanı Jandarma Albay Halil Murat Bilgiç, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri ile öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.