Bakan Eker: “Tarım Politikaları Bayburt’ta Karşılık Buldu”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Bayburt'ta 'Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı'na katılarak Bayburt tarımı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Bayburt'un 2002 yılında tarımsal üretim değerinin 84 milyon lira olduğuna işaret eden Eker, "Bunun 19 milyonu bitkisel, 65 milyonu hayvansal idi. Bu rakam 2013 yılında 362 milyon liraya çıktı.98 milyonu bitkisel, 264 milyonu da hayvansal. Bu şu demektir toplamda yüzde 330 oranında Bayburt’un tarımsal üretim değerinde artış var. Yaklaşık 4,5 kat. Deme ki verilen destekler, uygulanan projeler, hayata geçirilen politikalar bir karşılık bulmuş "dedi.
Beyzade Düğün Salonu’nda organize edilen ‘Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantı'sına katılan Bakan Eker'e çiçek veren ilköğretim 4'üncü sınıf öğrencisi Özlem Nur Terzi, ardından da Bakan Eker için yazdığı şiiri okudu. Bakan Mehdi Eker, öğrenciyi alnından öperek teşekkür etti ve şiirin yazılı olduğu kâğıdı aldı.
Valimiz Yusuf Odabaş, Milletvekilimiz Bünyamin Özbek, Belediye Başkanımız Mete Memiş, Bakanlık yetkilileri, daire amirleri ile çok sayıda sektör temsilcisinin hazır bulunduğu toplantıda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bayburt için yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
“Tarım Bakanlığını Bayburt’a Getirdik”
Tarım Bakanlığını Bayburt’a getirdiklerini kaydeden Bakan Eker, bir gün önce yapılan tarımla ilgili ortak akıl toplantısında Bayburt’un sorunlarının ve çözüm önerilerinin değerlendirildiğini bugün ise bu toplantılarla ilgili bir değerlendirme yapacaklarını belirtti.
Bayburt’taki tarımsal çalışmalarla ilgili bilgi veren Bakan Eker, Bayburt’ta 108 bin hektar tarım alanı bulunduğunu, bunun ÇKS kayıt olan kısmının üçte bir oranında bile olmadığını, ÇKS kayıtlı çiftçi sayısının 3 bin 250 kişi olduğunu, Bayburt’un ÇKS’ye kayıtlı çiftçilerinin arttırılması gerektiğini bunun da destekleme ve birçok sistemden yararlanma adına önemli olduğunu söyledi.
Bayburt’taki tarım projelerini de anlatan Bakan Eker, Ak Parti hükümetlerinin bu güne kadar ÇKS’ye kayıtlı Bayburt’taki çiftçilere 101 milyon lira ödediğini, bunun 45 milyonunun hayvancılığa ödendiğini 2006 yılından beri kırsal kalkınma projesi başlattıklarına dikkat çekti.
BAYBURT' TA 9 TESİSE YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ VERDİK
Bakan Eker, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"Biz burada ve tüm Türkiye’de 2006 yılında itibaren bir Kırsal Kalkınma Projesini başlattık. Bu çok hayırlı bir proje. İki temel gayemiz var. Bir tanesi çiftçimize makine ekipman desteği vermek suretiyle çiftçiye daha fazla makine kullanarak verimliliğini arttırmasını ve maliyetlerini düşürmesini istiyoruz. İkincisi husus biz diyoruz ki, Bayburtlu üretici, yetiştirici, çiftçi sadece bir hammaddeyi, tarımsal bir ham maddeyi üretmekle kalmasın. Ürünün yetiştirilmesinin yanı sıra ürünü işleyecek tesisler yapılsın ki geliri artsın. Soğuk hava depoları, işleme, paketleme, ambalajlama tesisleri yapsın. Böylece hem kırsal alanlarda, istihdam yaratsın, kalkınmayı sağlasın, yeni iş alanları oluşsun. Yeni sanayi, gıda sanayi oluşsun, hem üreticinin yetiştiricinin, çiftçinin veya bu alandaki müteşebbisin ve yatırımcının yeni bir alan açmak suretiyle o da ilin kalkınmasına daha fazla katkı sağlasın. Biz kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi çerçevesinde Bayburt' ta 9 tesise yüzde 50 hibe desteği verdik. Türkiye'de 4 bin 733 tane tesis tamamladık. Bayburt’taki tesisler 1 tane bitkisel ürün işleme paketleme tesisi 4 tane hayvansal ürün işleme paketleme servisi, 2 tane alternatif enerji ile çalışan sera, 2 tane de koyun keçi ve manda yetiştiriciliği ile ilgili tesis. 963’te makine ekipman hibe desteği verdik. 11 tarımsal kalkınma kooperatifine 11 milyon lira destek verdik. "
310 çiftçinin Bayburt’ta faizsiz hayvancılık kredisi aldığını belirten Bakan Eker, Bayburt’ta Doğu Anadolu Projesi kapsamında hayvancılık yatırımlarına yüzde 40 hibe desteği verdiklerini bu kapsamda Bayburt’ta 4 sığırcılık projesine 3 milyon lira hibe verildiğini bu imkânın Türkiye’nin batı vilayetlerinde olmadığını kaydetti.
YÜZDE 330 ORANINDA BAYBURT’UN TARIMSAL ÜRETİM DEĞERİNDE ARTIŞ VAR
Bayburt'un 2002 yılında tarımsal üretim değerinin 84 milyon lira olduğuna işaret eden Eker, "Bunun 19 milyonu bitkisel, 65 milyonu hayvansal idi. Bu rakam 2013 yılında 362 milyon liraya çıktı.98 milyonu bitkisel, 264 milyonu da hayvansal. Bu şu demektir toplamda yüzde 330 oranında Bayburt’un tarımsal üretim değerinde artış var. Yaklaşık 4,5 kat. Deme ki verilen destekler, uygulanan projeler, hayata geçirilen politikalar bir karşılık bulmuş" şeklinde konuştu.
Bakan Eker, 2013 yılında Bayburt’un Ziraat Bankasından 18,7 milyon lira zirai kredi kullandığını geçmiş yıllara oranla kredi kullanımında artış olduğunu anlattı.
TÜM TOPLULAŞTIRMALARI 2023 ÖNCESİNDE TAMAMLAMAYI PLANLIYORUZ
Bayburt’ta arazi toplulaştırması yaptıklarını belirten Bakan Eker, "33 bin hektar alanda toplulaştırma çalışması yapıyoruz. Bu 17 köyde yaklaşık 9 bin kişiyi ilgilendiriyor. Proje tutarı da yaklaşık 15 milyon lira. Bölük pörçük hale gelmiş arazi parsellerinin sınırlarını kaldırıyoruz. Gönüllülük esasına göre bu parselleri sırt sırta getiriyoruz. Bütün parsellerin yola ulaşmasını sağlıyoruz. Eskiden başkasının tarlasının içinden tarlasına gittiği için kavgaya sebebiyet veriliyordu. Şimdi bunlar arasında yollar yapılıyor. Toplulaştırma ile arazi modern bir tarımsal üretim yeri haline geliyor. Biz bütün Türkiye’de bu uygulamayı hızlandırdık. 4,5 milyon hektar tamamlandı. Yılsonuna kadar 6 milyon hektar araziyi yani 60 milyon dönünün toplulaştırması tamamlanıyor. Türkiye 1961 yılında başlamış, 2003 yılında kadar sadece 450 bin hektar alanda toplulaştırma yapılmış. Yılda 10 bin hektar yapılırken şimdi biz 10 yılda 4,5 milyon hektar alanı toplulaştırdık. Bunun tamamını 2023 öncesinde bitirmeyi planlıyoruz. Öncelikli illerimiz DAP, GAP KOP illeri. Yani sulama yatırımlarının da olduğu kalkınma projelerinin uygulandığı bölgelerde biz toplulaştırmayı yapıyoruz. Bayburt’ta bizim çalışma sahamızda. Burada da 33 bin hektar alanda yapıyoruz "diye konuştu.
Hayvancılıkla ilgili başlatılan proje hakkında da bilgi veren Bakan Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu bölgedeki çayır ve meraların et hayvancılığı ile ilgili olarak daha iyi değerlendirilmesi önemli. Et hayvancılığında suni tohumlama ve ondan elde edilen buzağı kültür ırkı ile tohumlanırsa hayvan başı 500 lira veriyoruz. Küçükbaş hayvancılıkla ilgili çalışmalar da yapıyoruz. Küçükbaş hayvancılıkta en önemli sorunlarımızdan birisi, insanlarımızın giderek bu faaliyeti terk etmesi. Şehirlere göçle, insanlar sürü hayvancılığını terk etti. Dolayısıyla eskiden çoban deniyordu, biz ona yeni bir unvan verdik. 'Sürü yöneticisi' diyoruz. Başlattığımız sürü yöneticisi eğitim programları yaklaşık 1,5 senedir devam ediyor. 120 saat eğitim veriyoruz. Eğitimlerini tamamlayanlara sertifika veriyoruz. O sertifikalı sürü yöneticilerini istihdam edenlere de yılda 5 bin lira veriyoruz. Amacımız Türkiye’de et hayvancılığını, koyunculuğu, etçi ırkları geliştirelim, dışardan et alma ihtiyacımız kalmasın"