Bayburt Belediyesi

Atık Su Arıtma Tesisisin Temeli Atıldı

Geri

Atık Su Arıtma Tesisisin Temeli Atıldı

1 Haziran 2014

Bayburt’un geleceğini yakından ilgilendiren Atık Su Arıtma Tesisi’nin temelleri düzenlenen törenle atıldı.

Kaleardı Mahallesi İspir yolu güzergâhında yer alan Boğazlar mevkiinde düzenlenen törene Valimiz Mükerrem Ünlüer, Milletvekilimiz Bünyamin Özbek, Belediye Başkanımız Mete Memiş, İl Genel Meclisi Başkanı Yusuf Elçi, Ak Parti İl Başkanı Hakan Kobal, Belediye Başkan Yardımcısı Şahin Kızılaslan, Belediye Meclis Üyeleri,  İl Genel Meclis Üyeleri, Su ve Kanal İşleri Müdürü Abdulvahap Silsüpür, İller Bankası Proje Müdürü Şükrü Aslan, yüklenici firma yetkilileri İsmail Akova, Atilla Aktürk ve Abdullah Haşimoğlu katıldı.

“Günlük 7 Bin Metreküp Arıtma Yapacak”

Törende ilk konuşmayı yapan belediyemiz Su ve Kanal İşleri Müdürü Abdulvahap Silsüpür şu şekilde teknik bilgiler verdi:

“102 bin nüfusa göre yapılan atık su arıtma tesisi biyolojik arıtma niteliğinde olacak.  Bayburt’un 100 yıllık problemini çözmek için planlanmış bir sistemdir. Çoruh nehrini daha temiz tutabilmek için böyle bir çalışma başlatıldı. İller Bankası finansmanıyla yapılamaktadır. 20 yıllığına geri ödemesi yapılacak olan bu tesis Kasım ayı sonunda bitirilmesi planlanıyor. Bitirildiğinde günlük 7000 metreküplük arıtma yapabilecektir. 31 Ekim 2013 tarihinde ihalesi yapılan Atıksu Arıtma Tesisi'nin ise ihale bedeli 8 Milyon 869 Bin TL’dir. 26 dönümlük bir alan üzerinde inşaatımız başlamıştır.”

“Temiz Bir Çoruh ve Güzel Bir Bayburt’u İnşallah Hep Birlikte Göreceğiz”

Daha sonra bir konuşma yapan Belediye Başkanımız Mete Memiş, temiz, yaşanabilir ve özlenen bir Bayburt içi yola çıktıklarını ve tesisin bu yönde atılan bir adım olduğunu belirterek, “Bayburt’u temiz, yaşanabilir ve özlenen bir şehir haline getirmeyi vaat etmiştik. Bu doğrultuda planlama yapmıştık. Bu tesis Bayburt’umuzu temizleme yönünde ilk adımdır. Kanalizasyon çalışmalarımız daha önce başlamıştı ve devam ediyor. Bu tesisimiz de bugün itibariyle başlamış durumdadır. İnşallah Şehir İçi Şebeke Hattı da Eylül ayı itibariyle başlayacaktır. Bu tesis Kasım ayı sonunda bitirilecektir. Kanalizasyon çalışmaları da inşallah yılsonunda bitmiş olacaktır. İçme suyu da 2015 yılı ortalarında tamamlanmış olacaktır.  Bu çalışma güzel ve şirin Bayburt’umuzun yaşanılabilir temiz bir şehir olması noktasında en önemli adımdır. Bilindiği üzere kanalizasyonlar Çoruh nehrine akıyordu ve Çoruh’un kirliliği etrafa yayılıyordu. Temiz bir Çoruh ve güzel bir Bayburt’u inşallah hep birlikte göreceğiz. Burada emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Emeği geçecek olanlara da şimdiden teşekkür ediyorum. İnşallah bu tesis Bayburt’umuza hayırlı olur” diye konuştu.

Zordu Zoru Başardık, Bayburt’umuza Hayırlı Olsun

Milletvekilimiz Bünyamin Özbek ise yaptığı konuşmada, atık su arıtma tesisi yanında kanalizasyon, içme suyu gibi altyapı çalışmalarının da yapılacağını belirtti. Bayburt halkından altyapı çalışmaları bitinceye dek hoşgörülü olmalarını isteyen Milletvekilimiz Özbek, Çoruh’un temiz olmasının ileriki yıllarda daha güzel şeyleri de beraberinde getireceğini ifade ederek,  “Zordu zoru başardık, Bayburt’umuza hayırlı olsun.”dedi.

Milletvekilimiz Özbek, Bayburt için gerçekten çok güzel bir yatırımın temel atma törenini yaptıklarını kaydederek konuşmasına şöyle devam etti:

 “Yıllardır Çoruh nehri şehrin ortasından geçerken bizler Bayburtlular olarak Çoruh’a sırtımızı dönmüş insanlar olarak özeleştiri yapmak istiyorum. Çoruh nehri farklı şehirlerde, Avrupa ülkelerinde olsaydı daha farklı bir pozisyon alırdı. Çoruh’a yüz dönmenin gelecekle ilgili daha güzel şeyleri getireceği kanaatindeyim.”

“Hemşerilerimizden Biraz Hoşgörü Bekliyoruz”

“Biz seçimlerden önce de ifade ettik. Atık su arıtma tesisi, kanalizasyon ve içme suyu olarak Bayburt’un altyapısını tamamlayacağız. Yüzde 95’lerin üzerinde doğalgaz tamamlandı. Doğalgaz ile ilgili az bir kazı alanı olacak. Kanalizasyon ve içme suyunda Bayburtlu hemşerilerimizi 2 yıl boyunca rahatsız edeceğiz; ama bu rahatsızlık Bayburt’un daha yaşanılabilir bir şehir olması için olacak. Ben Bayburtlu hemşerilerimden özveri bekliyorum. Özellikle belediye başkanımızı eleştirel anlamada biraz daha az eleştiri, destekler anlamında daha fazla desteklemelerini bekliyorum. Şu anda musluklarımızı açtığımızda içme suyumuzla çay bile yapamıyoruz. O yüzden içme suyunun kesinlikle yapılması gerekiyor. Suyun yüzde 60’ı kayıp kaçak olarak yer altına gidiyor. Binalarımızın altı nemden geçilmiyor. Bundan dolayı içme suyu kesinlikle yapılması gerekiyor. Kanalizasyon bu şirin Çoruh nehrimize dökülüyor. Şehir merkezinde Çoruh nehrinin yanında oturduğumuzda kokudan geçilmiyor. Bunun da ivedi bir şekilde yapılması gerekiyor.”

“Hemşerilerimizden biraz hoşgörü bekliyoruz. İnşallah bu çalışmalar bittikten sonra altyapımız Bayburt olarak tamamlanacak, üstyapıya geçeceğiz. Artık caddelerimizin güzelleşmesi caddelerimize asfalt ve parke çalışmalarının, daha güzel kaldırımların yapılması gerekiyor. Rekreasyon çalışmalarına da 2015’ten sonra başlayacağımızı ifade ediyorum.”

“Biz küçük bir şehiriz. Yapılanı 2 ay sonra yıkmak da istemiyoruz. Ancak bu çalışmaları hoşgörü ile tamamlayacağız. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Özellikle İller Bankası’ndan bu krediyi bize çıkaran sayın bakanımıza ve genel müdürümüze teşekkür ediyorum. Özellikle Bayburt gibi küçük şehirlerde bütçesi çok az olan şehirlerde bu tür kredilerin çok zor olduğunu biz Ankara’da yaşadık. Kolay bir mesele değil. Biz altyapı yapacağız. Parayı İller Bankası hemen veriyor değil. Belli bir uğraşın sonucunda bu seviyeye geldik.”

İller Bankası’na Teşekkür

“Onun dışına ben yine İller Bankası’na teşekkür etmek istiyorum.  Biliyorsunuz Bayburt Belediyemizin HES projesi var. Yaklaşık bir 40 trilyon, bunun yanında 3 altyapının bedeli de 54 trilyon. Geri ödemesini 20 yıla bölerek bize toplam 90 trilyonun üzerinde bir bütçe ayırdılar. Bu işlemler bittikten sonra biz bunun geri ödemesini yapacağız. Zordu zoru başardık, Bayburt’umuza hayırlı olsun.”

“Belediye Başkanımız En Zor İşe Soyundu; Yerin altına yatırım yapıyor”

Törende bir konuşma yapan Valimiz Mükerrem Ünlüer de şu ifadelere yer verdi:

“Avrupa’da ödül kazanmış bir Bayburt’a gerçekten bu durum yakışmıyordu. Bayburt’ta kanalizasyon atıklarının Çoruh Nehri’ne akıtıldığını ilk duyduğumda inanamadım. Belediye Başkanımız en zor işe soyundu; Yerin altına yatırım yapıyor. Özellikle kanalizasyon ve su çalışmaları insanları çok rahatsız eder ama o şehir için olmazsa olmazdır, belki de en önceliklidir. Çok büyük bir yükün altına girdi. Hepimizin desteğiyle inşallah bu yükün altından kalkacak. Vatandaşlarımızın da en azından 1 yıl sabırlı olması lazım. Hayırlı olmasını diliyorum.”

“Pis Koku Söz Konusu Olmayacak”

Konuşmaların ardından tesisin yapım aşaması, süresi ve tesis faaliyete geçtiğinde her hangi bir koku olup olmayacağına yönelik soruları cevaplayan yüklenici firma yetkilisi İsmail Akova, “Biz bu projeyi 180 günde tamamlayacağız. Normalde bu tür arıtma tesislerinin yapımı 1,5 yıl sürmesi lazım ama biz bu zamanı daha da geriye aldık. Çünkü Bayburt’ta bir acil durum var. Yerleşim yerinin dışına aldığımız tesisin faaliyete geçmesiyle burada koku söz konusu olmayacak. Bu arıtma tesisi son teknolojiyle yapılacak. Nasip olursa Kasım ayı sonunda burayı bitireceğiz” şeklinde cevap verdi.  

Tören, kurban kesilmesi ve inşaat temeline ilk harcın dökülmesiyle son buldu. Tesisin ilk harcını ise Belediye Başkanımız Mete Memiş döktü.